Over ons

Wie zijn we

Het ontstaan van Surfburger

Surfburger is ongeveer een zestal jaar geleden ontstaan in de surfclub waar Lodewijk toen aan de slag was. Hij was op zoek naar een snack om na het surfen te kunnen eten en waar je na een degelijke surfsessie ook aan genoeg hebt. Croque monsieurs waren aanwezig maar hier kon je er gemakkelijk 4 van eten vooraleer de honger iet wat gestild was, daarnaast was er ook spaghetti. Hiervoor moest je echter gaan neerzitten en kon je dus niet gezellig napraten met vrienden aan de bar. Geïnspireerd door beide beperkingen van de gerechten werd de (surf)-burger in het leven geblazen.

Een betaalbaar, gezond maar vooral sociaal gerecht. De eerste onofficiële zomer van surfburger was begonnen. Mensen kwamen speciaal naar de surfclub om een surfburger te kunnen eten. Niet veel later besloot Lodewijk toch een andere weg in te slaan en de uitbating van de surfclub vaarwel te zeggen. Dit stootte tegen zeer veel verontwaardiging van mensen die niet meer in de mogelijkheid waren om de surfburger te eten. Heel af en toe maakte Lodewijk in de surfclub van De Panne nog eens een surfburger, wat op veel enthousiasme kon rekenen.

We spoelen snel een tweetal jaar door, Lodewijk was toen op dat ogenblik vrijgezel, aan het verbouwen en zeer gefrustreerd omdat hij door geldtekort niet verder kon werken aan zijn huis. Vrienden vroegen hem steeds opnieuw hoe de vooruitgangen in het huis gingen en Lodewijk moest steeds opnieuw hetzelfde antwoorden, namelijk dat hij geen geld had om verder te doen.

Op een bepaalde dag besloten twee van zijn beste vrienden om iets voor hem te doen. Lodewijk weigerde echter geld te ontvangen van zijn vrienden. Dit was echter niet hun plan…

Enkele dagen later gingen ze samen fietsen en daar kreeg Lodewijk de verrassing die zijn leven ging veranderen. Onderweg kwamen ze een kleine aanhangwagen-foodtruck tegen van een man die besloten had om te stoppen. De hypothetische vraag werd gesteld: “wat zou je doen moest dit van jou zijn?”. Op dat ogenblik gingen alle alarmbellen bij Lodewijk af, geen geld om aan zijn bouw te werken dus ook zeker geen geld om een foodtruck aan te kopen, om te bouwen en vooral de risico’s eraan verbonden te nemen. Toch kwam er een antwoord van Lodewijk: “Ah surfburgers maken en verkopen, maar ik heb hier geen geld voor en zeker niet voor het risico te nemen”.

Lodewijk moest deze foodtruck echter niet aankopen, dit was een tijdelijk cadeau van zijn vrienden. De afspraak was: doorwerken, de bouw afwerken, en vooral goed draaien.

Ondertussen zijn we enkele jaren verder en draait Surfburger op volle toeren. Het team bestaat nu uit twee leden en we zijn op zoek naar nog meer mensen die ons kunnen ondersteunen.

We kunnen dus zeggen dat de surfburger niet enkel ontstaan is door de passie voor oprecht en eerlijk voedsel maar ook door oprechte vriendschap. Het figuurlijke duwtje in de rug die surfburger nodig had om gelanceerd te worden.

Onze waarden en normen

Omdat we onze ecologische voet (en die van anderen) zo klein mogelijk willen houden werken we enkel met leveranciers uit de buurt. Dit tevens ook om de voedselketting zo klein mogelijk te houden. Daarnaast vinden we het doodzonde om voedsel in de vuilbak te gooien omdat mensen teveel bestellen uit angst om onvoldoende te hebben of gewoon omdat ze geen idee hebben wat en hoeveel ze moeten bestellen. Daarom vinden wij het zeer belangrijk om bij ieder evenement persoonlijk contact te hebben met de klanten. We kijken wat ze juist willen organiseren (huwelijk, doop, verjaardag, bedrijfsfeest, vrienden onder elkaar, babyborrel …) hoeveel mensen ze verwachten. Op basis daarvan proberen we een goede inschatting te maken van het aantal burgers dat nodig zal zijn. Door in overleg met de klanten te gaan kunnen we ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk voedsel verloren gaat.

Onze surfburgers proeven?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *